top of page
Search
  • DDC Prenatal

DNA test otcovství v těhotenství - jak na to?


V první řadě je nutné splnit několik důležitých podmínek nutných k úspěšnému provedení neinvazivního testu otcovství během těhotenství.

1. je nutné dodržet minimální dobu 8. týdnů - v době odběru vzorku krve tedy matka musí být v 9. týdnu (příklad: alespoň 8+1) těhotenství počítáno od prvního dne poslední menstruace!

2. testujeme pouze v případech kdy se jedná o těhotenství s jedním plodem

3. je nutné nás informovat o podstoupené transplantaci nebo krevní transfuzi v posledních 3 měsících před odběrem

4. není možné testovat jiné vzorky než vzorek matky a vzorek výtěru úst údajného otce !!!

Odběrové centrum DDC Praha

K objednání testu slouží online formulář, který je nutné vyplnit a odeslat. Následně je vaše objednávka zkontrolována molekulárním biologem/genetikem a pokud je vše v pořádku, je potvrzena společně s termínem odběru v naší ambulanci. Samotný odběr pak trvá zhruba 30 minut a je prováděn naší zdravotní sestrou pod dohledem molekulárního biologa/genetika.

Naši klienti/pacienti mají možnost si zařídit vlastní prenatální odběr mimo OC DDC v některém zdravotnickém zařízení v ČR. V tomto případě pak odešleme prenatální odběrovou soupravu obsahující návod a materiál k odběru vzorků. Pokud se provádí odběr mimo DDC kliniku vždy musí být použita originální soupravu včetně zkumavek se stabilizátorem a sterilních aplikátorů. Odebrané vzorky vyzvedne náš kurýr a dopraví bezpečně do DDC ke zpracování. Manipulace a přeprava vzorků je bezpečná podle GMP.

Vzorky mateřské krve a bukální stěry jsou analyzovány ve standardním modu 10-12 pracovních dní, v urgentním modu 6-8 pracovních dní, nebo expres 3-5 pracovních dní. Výsledek je vydán ve formě zprávy zahrnující výsledek vyšetření a použitou metodu/technologii včetně jména a podpisu vedoucího laboratoře (odborného garanta).

263 views0 comments
bottom of page